In maart werd wederom de jaarlijkse Zorg en ICT beurs georganiseerd waar we vanuit ENSO Health een bezoek mochten brengen. Naast het luisteren naar verhalen en nieuwe producten en ontwikkelingen ook altijd een goed moment om de peilstok in het ICT- en innovatiegehalte van de zorg te zetten. Een kleine terugblik:

PGO’s zijn hot! Naast de ruim een dozijn professionele aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen die we al enige jaren kennen leek het wel of iedere zorginstelling met een PGO bezig is. Natuurlijk ook geholpen door de uitspraak van de minister dat gebruik daarvan voor elke Nederlander gratis wordt (link). Carint Reggeland presenteerde bijvoorbeeld hun plan en visie voor een PGO, samen met het MST. Veel uitdagingen, maar ook een mooie belofte voor 2020.

Edwin Kroeze van Liferay presenteerde een duidelijke boodschap over zijn gedachten bij de ICT-strategie voor nu en straks: personalisatie, integratie, uitgaan van gebruikerswensen maar bovenal: wees en blijf onafhankelijk als zorginstelling. De tijd van one stop platforms met lock in is duidelijk voorbij: open source en verbinding is de nieuwe richting.

Welch Allyn vertelde over hun digitale oplossingen, maar interessanter vond ik wellicht dat er in de Verenigde Staten het eerste volledig digitale ziekenhuis zonder bedden is geopend (Mercy Virtual). Dat is een gedachte die natuurlijk ook voor de Nederlandse zorg interessant is. Welk Nederlands ziekenhuis durft de eerste volledig digitale ZBC te lanceren?

Interessante ontwikkelingen ook op het gebied van robotica en artificial intelligence (AI), maar nog geen doorbraak. Google en Somnox vertelden over hun gedachten bij AI: de eerste serieuze toepassingen met impact gaan we dit jaar terugzien in de zorg en specifiek de GGZ, maar nog niet de grote doorbraak waar we allemaal op wachten. De techniek is er, en met beperkte datasets komen we een heel eind, maar meer data, ervaring en bovenal samenwerking zijn nodig om het echt verder van de grond te krijgen.

Virtual reality (VR) en augmented reality  (AR) waren ook ruim voorhanden met o.a. Holomoves en Mind Mansion. VR en AR kennen we natuurlijk al langer: daar is het nog vooral wachten op het goedkoper worden van de techniek en het aanbod zodat we bredere toepassing mogelijk gaan maken. En misschien wordt AR nog wel groter dan VR.

Ongetwijfeld heb ik dan heel veel ontwikkelingen en organisaties te kort gedaan maar in 1 dag is natuurlijk ook maar zoveel te zien!

Terug naar inspiratie

Contact